luni, 2 noiembrie 2009

Biodiversitatea utilizata in topografie !!!

Un topograf american din statul Oklahoma dorind sa reconstituiasca un hotar marcat cu peste un secol in urma, a facut o documentare la arhive gasind un document cu bornele instalate in 1892. Insa cum era de asteptat pe teren aceste borne nu au fost de gasit. Insa rigurozitatea si profesionalismul cu care se faceau masuratorile topografice in trecut a facut posibila identificarea locurilor in care au fost materializate bornele pe baza descrierilor ce insoteau astfel de lucrari. Astfel la una din borne exista o descriere a unui brad aflat in vecinatate si care avea scrijelit pe tulpina inscriptia urmatoare : « T26N R20W S7 MC » , se pare ca borna a disparut prin 1913 cand s-a construit un baraj in zona iar terenul s-a aflat sub apa un an.

In locatia precizata in document s-a descoperit intradevar un brad, iar cu acordul proprietarului s-a trecut la cercetarea lui. Ceea ce putea fi intuit inaintea inceperii investigatiei a devenit o certitudine dupa.

Astfel ca o concluzie ar fi de reflectat asupra lucrarilor care se efectueaza in zilele noastre cu instrumente sofisticate efectuate intr-un timp relativ scurt. Insa nu ar trebui neglijate aceste consemnari, foi de reperaj atat de utile in multe cazuri, care numai sunt o actualitate chiar ignorate in totalitate.

duminică, 1 noiembrie 2009

Cartocacoethes - manie creatoare de enigme !

"Cartocacoethes" este, aparent, nevoia incontrolabilă de a vedea hărţi peste tot, în toate. Este o varianta derivata din apophenia - experienţa de a vedea modele de date lipsite de sens sau aleatoare in ceea ce ne inconjoara. Acest termen a fost introdus in 1958 de catre Klaus Conrad. Aceasta manie a devenit celebra odata cu analizarea unei fotografii efectuate pe Marte si care la o simpla vizualizare da senzatia existentei unei fete umane. Aceasta fiind o variatiune a apopheniei, mai exact pareidolia (mult mai cunoscute sunt exemplele privind semnele crestine descoperite in diferite obiecte…).
Insa, revenind la maladia cartocacoethes, aceasta poate deveni un raspuns viabil la unele enigme, in special cele legate de reprezentarile cartografice bizare. Nu putine sunt cazurile in care diferite harti sunt gravate in locuri nespecifice (harta Africii reprezentata pe edificiile mayase), acestea au dus la aparitia unor ipoteze privind posibilitatea circumnavigatiei cu mult timp inaintea celor cunoscute si descries in timpul marilor descoperiri geografice. Astfel, trebuie luata in considerare si aceasta noua posibilitate in rezolvarea acestor enigme, deoarece posibilitatea reproducerii imaginilor percepute de ochiul uman este des uzitat atat in paleoarta cat si in cea moderna.
Probabil cea mai senzationala este piatra descoperita in Jiaozuo, provincia Henan si care are conturata harta Chinei, iar detalii ca insula Taiwan, insula Hainan, provinciile din nord-est si Golful Bohai sunt mai mult ca evidente.




Nota: pozele sugereaza reprezentarea fidela a Marii Britanii, Mexic, SUA, Australia si China