duminică, 1 noiembrie 2009

Cartocacoethes - manie creatoare de enigme !

"Cartocacoethes" este, aparent, nevoia incontrolabilă de a vedea hărţi peste tot, în toate. Este o varianta derivata din apophenia - experienţa de a vedea modele de date lipsite de sens sau aleatoare in ceea ce ne inconjoara. Acest termen a fost introdus in 1958 de catre Klaus Conrad. Aceasta manie a devenit celebra odata cu analizarea unei fotografii efectuate pe Marte si care la o simpla vizualizare da senzatia existentei unei fete umane. Aceasta fiind o variatiune a apopheniei, mai exact pareidolia (mult mai cunoscute sunt exemplele privind semnele crestine descoperite in diferite obiecte…).
Insa, revenind la maladia cartocacoethes, aceasta poate deveni un raspuns viabil la unele enigme, in special cele legate de reprezentarile cartografice bizare. Nu putine sunt cazurile in care diferite harti sunt gravate in locuri nespecifice (harta Africii reprezentata pe edificiile mayase), acestea au dus la aparitia unor ipoteze privind posibilitatea circumnavigatiei cu mult timp inaintea celor cunoscute si descries in timpul marilor descoperiri geografice. Astfel, trebuie luata in considerare si aceasta noua posibilitate in rezolvarea acestor enigme, deoarece posibilitatea reproducerii imaginilor percepute de ochiul uman este des uzitat atat in paleoarta cat si in cea moderna.
Probabil cea mai senzationala este piatra descoperita in Jiaozuo, provincia Henan si care are conturata harta Chinei, iar detalii ca insula Taiwan, insula Hainan, provinciile din nord-est si Golful Bohai sunt mai mult ca evidente.




Nota: pozele sugereaza reprezentarea fidela a Marii Britanii, Mexic, SUA, Australia si China

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu