vineri, 30 octombrie 2009

Geograful, de ce ?

Este geografia o stiinta ?

Da, geografia este o stiinta tocmai pentru ca utilizeaza uneori intr-un mod obsesiv intrebarea de ce ?, raspunsul dat a facut ca aceasta stiinta sa devina extrem de complexa. Paleta de cunostiinte ale geografului este extrem de variata si implica abordari specifice altor domenii.

Aplicarea teoriei sistemelor, explicarea cauzalitatii fenomenelor, capacitatea de a analiza si sintetiza informatiile observate direct sau indirect pe teren, utilizarea metodelor statistico-matematice, studiile comparative si nu in ultimul rand reprezentarea tuturor celor enumerate anterior in diverse materiale grafice si cartografice face ca geograful sa joace un rol major in societatea actuala, ignorarea acestuia ducand la aparitia unor disfunctionalitati in mari domenii de activitate, cercetare tocmai datorita incapacitatii de a intelege fenomenele la o scara spatio-temporala.

Un punct de pe Terra pentru topografi se limiteaza la X,Y si Z, pentru geograf utilizand medoda deductie poate pe baza X-ului determina tipul de climat, caracteristicile meteorologice ale punctului, continuand pe aceasta linie se poate cunoaste tipul de vegetatie caracteristic, caracteristicile biopedogeografice toate acestea influentand direct componenta antropica sub aspect demografic, economic, social … cu rezultate in arhitectura peisagera, tipologia rurala si urbana.

Y-ul nu reprezinta altceva, decat, interferentele caracteristice acestui punct ceea ce-i ofera o fizionomie unica si in acelasi timp comuna.

Z-ul amplifica sau diminueaza caracteristicile amintite anterior.

Padurea pentru botanisti reprezinta un ansamblu de specii lemnoase compuse din radacina, tulpina, frunze si fruct, geograful scoate in evidenta influenta acestuia in desfasurarea proceselor geografice naturale prin determinarea capacitatii de absorbtie, retentie a apei meteorice provenite din precipitatii, afectarea regimului scurgerii apei higroscopice, capilare, peliculare si gravitationale prin cunoasterea caracteristicilor organismului vegetal reprezentat prin varsta, starea fiziologica, regiunea geografica.

Exemplele pot continua, insa este suficient sa se enumere cele trei ramuri ale Geografiei : Geografie fizica (geomorfologie, pedologie, hidrologie, climatologie, glaciologie, biogeografie, oceanografie, paleogeografie), Geografie matematica (Geografie astronomica, topografie, cartografie, geomatica, orografie, geostatistica) si Geografie umana (geografia populatiei, g. asezarilor umane, g.economica, g. politica, g. istorica, g. sociala, g. culturala, g. turismului). Geograful are capacitatea de a realiza conexiuni intre toate aceste domenii pentru ca mereu isi pune intrebarea de ce ?

DE CE ?


P. Veermer - De Geograaf

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu