vineri, 30 octombrie 2009

Geograful, de ce ?

Este geografia o stiinta ?

Da, geografia este o stiinta tocmai pentru ca utilizeaza uneori intr-un mod obsesiv intrebarea de ce ?, raspunsul dat a facut ca aceasta stiinta sa devina extrem de complexa. Paleta de cunostiinte ale geografului este extrem de variata si implica abordari specifice altor domenii.

Aplicarea teoriei sistemelor, explicarea cauzalitatii fenomenelor, capacitatea de a analiza si sintetiza informatiile observate direct sau indirect pe teren, utilizarea metodelor statistico-matematice, studiile comparative si nu in ultimul rand reprezentarea tuturor celor enumerate anterior in diverse materiale grafice si cartografice face ca geograful sa joace un rol major in societatea actuala, ignorarea acestuia ducand la aparitia unor disfunctionalitati in mari domenii de activitate, cercetare tocmai datorita incapacitatii de a intelege fenomenele la o scara spatio-temporala.

Un punct de pe Terra pentru topografi se limiteaza la X,Y si Z, pentru geograf utilizand medoda deductie poate pe baza X-ului determina tipul de climat, caracteristicile meteorologice ale punctului, continuand pe aceasta linie se poate cunoaste tipul de vegetatie caracteristic, caracteristicile biopedogeografice toate acestea influentand direct componenta antropica sub aspect demografic, economic, social … cu rezultate in arhitectura peisagera, tipologia rurala si urbana.

Y-ul nu reprezinta altceva, decat, interferentele caracteristice acestui punct ceea ce-i ofera o fizionomie unica si in acelasi timp comuna.

Z-ul amplifica sau diminueaza caracteristicile amintite anterior.

Padurea pentru botanisti reprezinta un ansamblu de specii lemnoase compuse din radacina, tulpina, frunze si fruct, geograful scoate in evidenta influenta acestuia in desfasurarea proceselor geografice naturale prin determinarea capacitatii de absorbtie, retentie a apei meteorice provenite din precipitatii, afectarea regimului scurgerii apei higroscopice, capilare, peliculare si gravitationale prin cunoasterea caracteristicilor organismului vegetal reprezentat prin varsta, starea fiziologica, regiunea geografica.

Exemplele pot continua, insa este suficient sa se enumere cele trei ramuri ale Geografiei : Geografie fizica (geomorfologie, pedologie, hidrologie, climatologie, glaciologie, biogeografie, oceanografie, paleogeografie), Geografie matematica (Geografie astronomica, topografie, cartografie, geomatica, orografie, geostatistica) si Geografie umana (geografia populatiei, g. asezarilor umane, g.economica, g. politica, g. istorica, g. sociala, g. culturala, g. turismului). Geograful are capacitatea de a realiza conexiuni intre toate aceste domenii pentru ca mereu isi pune intrebarea de ce ?

DE CE ?


P. Veermer - De Geograaf

joi, 29 octombrie 2009

Topografia și advertising-ul !!!

Multe organizaţii folosesc publicitatea pentru a transmite unurei anumit public mesaje referitoare la ele însele, la produsele şi serviciile lor sau la modul lor de comportament, cu scopul de a determina un răspuns din partea acestuia. Răspunsul poate fi de natură perceptuală: de exemplu, consumatorul îşi formează anumite păreri în legătură cu un produs sau o marcă, ori acestea pot fi schimbate de către reclamă. El poate fi de natura comportamentală: de exemplu, consumatorul cumpără produsul sau sporeşte cantitatea cumparată. Publicitatea este o bună metodă de a informa şi a convinge, cu scopul de a crea preferinţe pentru un anumit produs sau de a-i motiva pe consumatori să consume un anumit produs.

Astfel, în următorul material voi evidenția aspecte ale categoriei socio-profesionale de topograf, prezentate în diferite mesaje publicitare de-a lungul timpului.



miercuri, 28 octombrie 2009

Thomas Jefferson - topograf!!!

Thomas Jefferson (n.13 aprilie – d. 4 iulie 1826) a fost al doilea vicepreședinte și al treilea președinte al SUA (1801-1809), autor al Declarației de Independență (1776), şi unul dintre cei mai influenţi dintre " părinții fondatori" ai Statelor Unite.
Thomas Jefferson a fost un filozof al politicii, care a promovat liberalismul clasic, republicanismul şi separarea bisericii de stat. Jefferson a fost autorul lucrării Statutul Virginiei pentru libertatea religioasă care a fost baza scrierii Primului Amendament al Constituţiei Statelor Unite şi totodată parte a seriei primelor zece amendamente ale Constiţiei Statelor Unite ( The Bill of Rights, 1791).
La începutul secolului XVIII, mare parte din vestul statului Virginia nu era cunoscut și slab cartografiat. Astfel într-o primă fază, de masurarea acestei regiuni s-a ocupat Peter Jefferson, tatăl lui Thomas, care de altfel în perioada cuprinsă între 1745-1757 a reușit să cartografieze întregul stat, a extins frontiera între Carolina de Nord și Virginia. Pentru a-l învăța pe fiul său secretele acestei meserii i-a dat ca sarcini lucrări de măsurare a unor terenuri din departamentul Albermarle. Pasiunea lui Jefferson creștea odată cu complexitatea lucrărilor realizate. Astfel, pe lângă inventarierea terenurilor mai efectua o descriere amănunțită a acestora. A efectuat măsurători pentru stabilirea unei noi rute între Rivanna River și Monticello, a proiectat un plan cu fermele existente….
Echipamentul topograful Jefferson era unul extrem de simplu, acesta conținea lanțul pentru măsurarea distanțelor și un instrument folosit pentru calcularea unghiurilor dintre obiectele vizate. Lanțul topografic utilizat de Jefferson, numit « lanțul Gunter », avea o lungime de 66 de picioare, divizat în 100 de segmente de câte 7,92 inchi fiecare. In ce privește celălalt instrument, folosea un compas special pe care britanicii îl numeau « circumferentor». In 1778 își achiziționează un instrument mai sofisticat, și anume, un teodolit produs de Jesse Ramsden.

marți, 27 octombrie 2009

Abraham Lincoln - topograf !!!


Abraham Lincoln (n.12 februarie 1809 – d. 15 aprilie 1865), câteodată numit Abe Lincoln sau Honest Abe (Abe cel cinstit), supranumit Rail Splitter şi The Great Emancipator, a fost cel de-al șaisprezecelea președinte al SUA (1861-1865) şi primul preşedinte republican.
Abraham Lincoln s-a remarcat în scurta sa periodă de viață prin numeroase reforme care au dus la liberalizarea statului de pe continentul nord american, însă activitatea sa ca topograf a rămas în umbră. Edificatoare pentru perioada sa de pionerat în măsurătorile topografice este lucrarea lui Adin Baber – A. Lincoln with compass and chain (190 pg.) care descrie în amănut principiile și metodele utilizate în această activitate.
Pentru a deprinde misterele acestei profesii i-a fost suficient șase săptămâni, timp în care a studiat lucrările lui Gibson - Theory and Practice of Surveying și ale lui Flint - Treatise on Geometry, Trigonometry and Rectangular Surveying. După finalizarea studiilor (șase săptămâni) John Calhoun – topograful de stat (county surveyor) l-a însărcinat cu efectuarea de măsurători în nordul Sangamon-ului. A măsurat orașele Petersburg, Bath, New Boston, Albany, Huron,etc. …, drumuri, școli, ferme. Lucrările lui s-au remarcat prin acuratețea acestora, fiind invitat în numeroase cazuri la soluționarea litigiilor privind frontierelor.(1) Pentru deplasările sale a achiziționat un cal de la William Watkins pentru 57.886 $, iar pentru neachitarea acestei sume, judecătorul statului a decis confiscarea instrumentelor sale de măsurat și predarea acestora proprietarului calului, acest lucru însemnând sfârșitul carierei sale de topograf și totodată începutul unei noi experiențe.(2)





(1) Sandburg, Carl. Goodman, Edward C.. ed. Abraham Lincoln - The Prairie Years and the War Years

(2) Adin Baber - A. Lincoln with Compass and Chain


luni, 26 octombrie 2009

George Washington - topograf ?!!!


George Washington (n. 22 februarie 1732, Westmoreland, Virginia — d. 14 decembrie 1799, Mount Vernon, Virginia) a fost un general şi om de stat american, militant şi factor activ în obţinerea independetei faţă de Regqtul Unit a coloniilor din America de Nord,primul presedinte al SUA.(1)

Despre el s-au scris și se cunosc multe lucruri, însă este evitată de cele mai multe ori perioda în care a activat ca topograf.

În 1748 este invitat să ajute la topografierea terenurilor la vest de Blue Ridge, o ramură a munţilor Appalache. În 1749 este numit la primul său post public, topograf al ţinutului nou creat Culpeper County. Lordul de Fairfax îi cere să-i măsoare terenurile în Valea Shenandoah. Aceasta este a doua sa expediție dincolo de Blue Ridge, fiind tot odata topograf-șef. (2)

Pictorul Henry Hintermeister surprinde prin lucrările sale calitatea lui George Washington de topograf.

http://georgewashingtoninn.files.wordpress.com

La o analiza atentă a acestei picturi putem, observa profesionalismul existent în măsurătorile realizate in urmă cu peste un sfert de mileniu. Se pot identifica instrumente pentru măsurarea distanțelor (lanț) și a unghiurilor (sextant), precum și acuratețea acestor execuții prin calare utilizând trepiedului, respectiv centrare folosindu-se firul cu plumb. Echipa este compusă din trei oameni : topograful (G. Washington), asistentul acestuia care are ca sarcină notarea datelor culese de pe teren și nu în ultimul rând asistentul responsabil cu semnalizarea punctelor urmate a fi măsurate (detalii planimetrice….).


(1)Ferling, John E. The First of Men: A Life of George Washington (1989). Biography from a leading scholar.

(2)http://www.american-presidents.com/george-washington