luni, 26 octombrie 2009

George Washington - topograf ?!!!


George Washington (n. 22 februarie 1732, Westmoreland, Virginia — d. 14 decembrie 1799, Mount Vernon, Virginia) a fost un general şi om de stat american, militant şi factor activ în obţinerea independetei faţă de Regqtul Unit a coloniilor din America de Nord,primul presedinte al SUA.(1)

Despre el s-au scris și se cunosc multe lucruri, însă este evitată de cele mai multe ori perioda în care a activat ca topograf.

În 1748 este invitat să ajute la topografierea terenurilor la vest de Blue Ridge, o ramură a munţilor Appalache. În 1749 este numit la primul său post public, topograf al ţinutului nou creat Culpeper County. Lordul de Fairfax îi cere să-i măsoare terenurile în Valea Shenandoah. Aceasta este a doua sa expediție dincolo de Blue Ridge, fiind tot odata topograf-șef. (2)

Pictorul Henry Hintermeister surprinde prin lucrările sale calitatea lui George Washington de topograf.

http://georgewashingtoninn.files.wordpress.com

La o analiza atentă a acestei picturi putem, observa profesionalismul existent în măsurătorile realizate in urmă cu peste un sfert de mileniu. Se pot identifica instrumente pentru măsurarea distanțelor (lanț) și a unghiurilor (sextant), precum și acuratețea acestor execuții prin calare utilizând trepiedului, respectiv centrare folosindu-se firul cu plumb. Echipa este compusă din trei oameni : topograful (G. Washington), asistentul acestuia care are ca sarcină notarea datelor culese de pe teren și nu în ultimul rând asistentul responsabil cu semnalizarea punctelor urmate a fi măsurate (detalii planimetrice….).


(1)Ferling, John E. The First of Men: A Life of George Washington (1989). Biography from a leading scholar.

(2)http://www.american-presidents.com/george-washington

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu