marți, 27 octombrie 2009

Abraham Lincoln - topograf !!!


Abraham Lincoln (n.12 februarie 1809 – d. 15 aprilie 1865), câteodată numit Abe Lincoln sau Honest Abe (Abe cel cinstit), supranumit Rail Splitter şi The Great Emancipator, a fost cel de-al șaisprezecelea președinte al SUA (1861-1865) şi primul preşedinte republican.
Abraham Lincoln s-a remarcat în scurta sa periodă de viață prin numeroase reforme care au dus la liberalizarea statului de pe continentul nord american, însă activitatea sa ca topograf a rămas în umbră. Edificatoare pentru perioada sa de pionerat în măsurătorile topografice este lucrarea lui Adin Baber – A. Lincoln with compass and chain (190 pg.) care descrie în amănut principiile și metodele utilizate în această activitate.
Pentru a deprinde misterele acestei profesii i-a fost suficient șase săptămâni, timp în care a studiat lucrările lui Gibson - Theory and Practice of Surveying și ale lui Flint - Treatise on Geometry, Trigonometry and Rectangular Surveying. După finalizarea studiilor (șase săptămâni) John Calhoun – topograful de stat (county surveyor) l-a însărcinat cu efectuarea de măsurători în nordul Sangamon-ului. A măsurat orașele Petersburg, Bath, New Boston, Albany, Huron,etc. …, drumuri, școli, ferme. Lucrările lui s-au remarcat prin acuratețea acestora, fiind invitat în numeroase cazuri la soluționarea litigiilor privind frontierelor.(1) Pentru deplasările sale a achiziționat un cal de la William Watkins pentru 57.886 $, iar pentru neachitarea acestei sume, judecătorul statului a decis confiscarea instrumentelor sale de măsurat și predarea acestora proprietarului calului, acest lucru însemnând sfârșitul carierei sale de topograf și totodată începutul unei noi experiențe.(2)





(1) Sandburg, Carl. Goodman, Edward C.. ed. Abraham Lincoln - The Prairie Years and the War Years

(2) Adin Baber - A. Lincoln with Compass and Chain


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu