miercuri, 28 octombrie 2009

Thomas Jefferson - topograf!!!

Thomas Jefferson (n.13 aprilie – d. 4 iulie 1826) a fost al doilea vicepreședinte și al treilea președinte al SUA (1801-1809), autor al Declarației de Independență (1776), şi unul dintre cei mai influenţi dintre " părinții fondatori" ai Statelor Unite.
Thomas Jefferson a fost un filozof al politicii, care a promovat liberalismul clasic, republicanismul şi separarea bisericii de stat. Jefferson a fost autorul lucrării Statutul Virginiei pentru libertatea religioasă care a fost baza scrierii Primului Amendament al Constituţiei Statelor Unite şi totodată parte a seriei primelor zece amendamente ale Constiţiei Statelor Unite ( The Bill of Rights, 1791).
La începutul secolului XVIII, mare parte din vestul statului Virginia nu era cunoscut și slab cartografiat. Astfel într-o primă fază, de masurarea acestei regiuni s-a ocupat Peter Jefferson, tatăl lui Thomas, care de altfel în perioada cuprinsă între 1745-1757 a reușit să cartografieze întregul stat, a extins frontiera între Carolina de Nord și Virginia. Pentru a-l învăța pe fiul său secretele acestei meserii i-a dat ca sarcini lucrări de măsurare a unor terenuri din departamentul Albermarle. Pasiunea lui Jefferson creștea odată cu complexitatea lucrărilor realizate. Astfel, pe lângă inventarierea terenurilor mai efectua o descriere amănunțită a acestora. A efectuat măsurători pentru stabilirea unei noi rute între Rivanna River și Monticello, a proiectat un plan cu fermele existente….
Echipamentul topograful Jefferson era unul extrem de simplu, acesta conținea lanțul pentru măsurarea distanțelor și un instrument folosit pentru calcularea unghiurilor dintre obiectele vizate. Lanțul topografic utilizat de Jefferson, numit « lanțul Gunter », avea o lungime de 66 de picioare, divizat în 100 de segmente de câte 7,92 inchi fiecare. In ce privește celălalt instrument, folosea un compas special pe care britanicii îl numeau « circumferentor». In 1778 își achiziționează un instrument mai sofisticat, și anume, un teodolit produs de Jesse Ramsden.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu